Mijn Nibe Ron Roelen: Dag Bram

Dag Bram

Collega Bram Rondberg
Bram Rondberg

Menig donderdag als ik in Rotterdam naar de snackbar van Bram Ladage op het Kruisplein loop, moet ik aan een andere Bram denken, de Bram die op 10 maart 1947 in Rotterdam geboren werd als zoon van Abraham Rondberg (‘rond als een bal en berg als een berg’) en al op 17 januari 2001 overleed.

Bram was in het laatste decennium van de vorige eeuw mijn collega, vriend en kamergenoot bij NIBE(SVV). Hij was net als ik voetbalgek. Zijn favoriete cluppie was het Zuilense Elinkwijk, dat toen nog op het hoogste amateurniveau acteerde en waar hij een bestuursfunctie bekleedde.

Ron Roelen
Ron Roelen

We draaiden in die kantoortuinloze tijd muziek tijdens het werk en onze vensterbank lag bezaaid met cd’s. In de lunchpauzes gingen we altijd even naar onze favoriete cd-winkel Brutus in de Oude Molsteeg om een praatje te maken en te kijken of er leuke nieuwe muziek was. En onderweg bekeken we het vrouwelijk schoon en bepaalden of het appelen- of perenbillen waren.
Toen ik in 1997 op mijn werk Inge ontmoette en zich snel een relatie ontwikkelde, leek het wel alsof hij haar als een bedreiging voor onze vriendschap zag. Dat was niet zo, maar hij moest wennen aan het idee dat hij mij moest delen. En toen ik in september 2000 voor het ‘grote geld’ in Den Bosch koos, stond het huilen hem nader dan het lachen.
Vlak daarna bleek dat hij ernstig ziek was en op een koude zaterdagmiddag in december kwam hij naar mijn woonplaats Alphen a/d Rijn om samen met mij een amateurvoetbalwedstrijd te bekijken, die ik voor het Witte Weekblad moest verslaan. Halverwege moest hij het voor gezien houden, omdat hij te veel pijn had. Toen besefte ik dat hij niet lang meer te leven had. Bram. die halverwege een potje voetbal voor gezien hield …collega-bram-rondberg-2

Ik koestere nog de fles whiskey – beter: whiskeyfles – die ik een keertje voor mijn verjaardag kreeg. Een blijvende herinnering aan Bram, naast een mooi gedichtje dat hij voor me schreef toen ik weer eens tegen windmolens aan het vechten was.haiku

 

Ron Roelen
februari 2018