Opzet en inhoud

Algeheel Vooraf

Heel zijn 70-jarige bestaan was Nibe een kind van het bankwezen van zijn tijd. Daarbij zijn enkele hoofdlijnen van ontwikkeling te traceren:
. die van tanende cohesie en verhardende concurrentie in zijn thuisfront; beroep werd vak werd baantje;
. die van algemene beroepsvorming naar gerichte vakspecialisatie bij bedrijfsopleiders: vorming werd kennisoverdracht werd instructie.
. wat betreft markt-en klantgerichtheid verschoof de focus van NIBE/NIBE-SVV van de eindklant,de individuele cursist waarbij de financiƫle uitkomst de resultante was,naar de betalende partij,in toemende mate de werkgever van die eindklant.

De bezetter wilde graag de Nederlandse economie naar Duitse hand zetten. Waar de Nazi’s een Staats Planeconomie hadden georganiseerd, leefde in Nederland nog de vrije ondernemingsgewijze vorm van voortbrenging.

Woltersom
Woltersom

Daarom werd in 1941 een Raad voor het Bedrijfsleven ingericht, met Bedrijfschappen en Hoofdbedrijfschappen. Voorzitter van het hele stelsel en van het Hoofdbedrijfschap Banken was Woltersom van Robaver.

Aan de volgende paragrafen is en/of wordt gewerkt:
1943 Commissie voor den Cursus
1945 Stichting tot bevordering van de Studie van het Bank- en Effectenbedrijf
1947 Opbouw Cursusbedrijf
1950 Verenigingsactiviteiten
1958 N.I.B.E. i.o
1968 Kennisinstituut Nibe
1969 Onstuimig van start
1973 Van streepjes grijs naar blazer blauw
1975 Modularisering Curriculum o.l.v. Van Driel
1980 Institutionalisering Vereniging o.l.v. Kymmell
1981 Didactisering Curriculum o.l.v. Geerling
1982 Onstuimige uitbouw o.l.v. Geerling
1985 Gebalanceerd groeipad o.l.v. Van Kessel
1990 Trainingen erbij o.l.v. De Weerdt
1997 Op kamers?
1998 Op vrijersvoeten
1998 De schoonfamilie
1999 Huwelijkse voorwaarden
1999 Wittebroodsweken.

Vrijwel alle informatie uit de jaren ’40 en ’50 is geput uit de notulen van de vergaderingen van het Bestuur van de Stichting en uit de accountantsverslagen. Deze bronnen werden min of meer bij toeval ontdekt en veilig gesteld na de verkoop van Nibe-SVV aan NCOI en de verkassing naar Hilversum. Het materiaal viel bij doorbladeren vrijwel uit elkaar. Omdat hergebruik niet voor de hand ligt, is het hier gepresenteerde soms wat erg detaillistisch uitgevallen.

Jan Schipper
7 oktober 2016