Batenburg, april 1985

In gesprek met dr. A. Batenburg

Functie: Voorzitter Raad van Bestuur ABN
Compaan: geen
Locatie: NHM-gebouw Vijzelstraat
Gezelschap: geen
Kruisnamen: geen

Nagedachten
André Batenburg was docent economie aan een middelbare school in Rotterdam voordat hij in dienst trad bij de Handelmaatschappij. Die combinatie was voor de benoemingscommissie van de Stichting tot bevordering  van de Studie in het Bank- en Effectenbedrijf in 1952 aanleiding hem van harte te benoemen als docent voor het vak economie. Hij is dat gebleven tot 1962.

Dat wetende heb ik hem na zijn pensionering in 1985 gevraagd voor B&E een rubriek te willen ondersteunen á la ‘Uit B&E van 30 jaar terug’. Hij nodigde mij uit voor een kopje thee op zijn eiland in Amstelveen. Hij wilde geen ‘geschiedenis correspondent’ worden’, maar deed uit de doeken dat en hoe er vóór de fusies tot Amro en ABN in 1963 er vergaande besprekingen waren geweest tussen de Amsterdamsche Bank en de Handelmaatschappij. Die waren gestopt door verzet van ‘het tweede echelon’, met name de de heer Ragetli.
Dat stukje geschiedenis moest maar eens publiek worden vond de heer Batenburg en hij zou bij de, volgens hem, beter ingevoerde Jan van den Brink bepleiten dat die ons van Nibe zou ontvangen en informeren.

Van den Brink heeft ons inderdaad ontvangen en vertelde o.m. het volgende: en marge van een vergadering van de Bankiersvereniging sprak het lid van de Twentsche Bank mij aan; hij wilde eens praten. Ik wist dat zij het moeilijk hadden en heb daarom nog dezelfde middag met Karsten van de Rotterdamse Bank gebeld; ik dacht dit is het juiste moment om de Handelmaatschappij de Twentsche Bank alsnog ‘in de maag te splitsen’.
Maar Van den Brink verzocht ons, Cor Wijtvliet en mij, niet te willen publiceren, want hij had al met Nelissen contact opgenomen om een nog ruimer Geschiedenisproject van de grond te krijgen.
Overigens zei de gebelde zelf, Karsten, in zijn afscheidsgesprek in B&E van april 1979 dat hij gebeld was door Klaasse. Logisch, want die was toen nog de voorzitter van de Amsterdamsche Bank en bestuurslid van de NBV. Voorbeeld van een selectief geheugen?

Er is bij Amro een Geschiedenisproject gestart. In 1999 verscheen bij Nibe het boek van dr. Douwe C.J. van der Werf: Banken, bankiers en hun fusies. Bij de presentatie op Duin en Kruidberg voerde Batenburg het woord. Wat niet wegnam dat ook daar weer Van den Brink in het centrum stond.
De Heer Batenburg is in 2002 overleden.
JS, 12.01.2016

Batenburg gehele interview