Groenink, oktober 1993

Groenink over de grenzen van kredietverlening

Functie: Lid RvB ABN AMRO
Compaan: Johan Gerards (drs. J.L.)
Locatie: Hoofdkantoor Amsterdam Zuid-Oost
Gezelschap: geen
Kruisnamen: Vogelenzang, Schut, Van der Boor, Talma Stheeman, Van Doorn, Soetekouw, De Swaan.

Nagedachten
Wel de Amro-typische arrogantie, niet de ABN-eigen neerbuigendheid.
Het was zijn eerste interview.
Werd beroemd/berucht door als 34-jarige op de tv geen krimp te geven op vragen van Ad ‘s-Gravezande over zijn ‘meedogenloze’ manier van het bedrijven van ‘bijzonder beheer’.
Niemand anders van ABN AMRO had durven gaan, maar vlegel Groenink – ‘die kleine’ noemden ze hem later  in de Bestuurskamers – had het lef. En zette zichzelf op de kaart. Dat bracht ons het eertijdse motto van Soetekouw van ING in herinnering. (No guts , no glory) Toen zei Rijkman liever in de anonimiteit te opereren: dan is een bankier het meest effectief.
We hebben 7 pagina’s A4 aan hem voorgelegd en hij heeft vrijwel niets willen wijzigen.

Op de dag dat Kalff Groenik als opvolger aankondigde, zat ik naast Van Ittersum in een touringcar. ‘Dit is de definitieve begrafenis van de Handelmaatschappij’, concludeerden wij. Eigenlijk was Rijkman ook niet voorbestemd als voorzitter. Bij de fusie was afgesproken dat Dick Meys na Nelissen de 2e voorzitter ex-Amro zou worden. Maar Meys verongelukte en Drabbe was inmiddels ook overleden. Zo kwam Kalff bij Groenink uit.

Op een nieuwjaarspresentatie aan de pers jaren later kwam hij naar me toe: ‘Vroeger was er nog wel ruimte voor een goed interview’.
Jager of prooi, het maakt hem niet uit, wat trekt is de sensatie van het spel. ‘s-Morgens voorleesvader op de school van zijn kinderen, ‘s-avonds vol morbide grappen.
Altijd corpsstudent gebleven.

JS, 05.06.2016

Groenink geheel
Groenink in Quote
het F.D. las Groenink