Hazelhoff, mei 1989

Hazelhoff vindt niet-terugbetalen onacceptabel

Functie: Voorzitter Raad van Bestuur ABN
Compaan: Johan Gerards (drs. J.L.)
Locatie: het NHM-pand aan de Vijzelstraat
Gezelschap: geen
Kruisnamen: Holtrop, Zijlstra, Duisenberg

Nagedachten:
Een weinig aansprekende kop. Althans, van het interview. We wilden aandacht trekken met zijn anekdote in Afrika. Maar daarna zagen we hetzelfde verhaaltje diverse keren langs komen.
De geïnterviewde zelf had een zeer markante kop. Uit de school van de koopman-bankiers van de Handelmaatschappij: niet van slag te brengen; normaal gesproken. De latere teloorgang van ABN.AMRO bracht hem echter dermate van stuk dat hij, naar verluidt, heeft besloten zijn uitvaart in relatieve stilte te laten plaatsvinden.!e exemplaar aan Hazelhoff

Het was Hazelhoff die bij de fusie met Amro het presidentschapsprobleem oploste: ga jij maar voor Roelof (Neleissen), ik ben wat jonger en volg dan wel. Logischerwijze zou na Hazelhoff dan weer een Amro-er volgen. Dat zou Dick Meys worden, zo was vastgelegd. Sneu voor Jan Kalff. Desgevraagd stemde Meys in dat Kalff tussenschoof. Maar Meys verongelukte en het werd Groenink die Kalff opvolgde.

Evenals zijn voorganger Batenburg ‘gezegend’ met een zware basstem. Maar bij Hazelhoff was die te danken aan het vele roken. Halverwege was zijn pakje gaulloises op, aan het eind mijn caballero’s ook allemaal. “Als u even tijd hebt wil ik wel nieuwe laten halen”.

Wij hadden geen tijd. Uiteraard.
JS, 05.06.2016

Hazelhof geheel