Advokaat, december 1988

De wereld stortte in

Functie: Lid Raad van Bestuur Amro Bank en Bijzonder Hoogleraar UvA
Locatie: bij Advokaat thuis in Amsterdam Zuid
Kruisnamen: Van den Brink, Karsten, Thalma Stheeman, Werner, Jongman, Eizenga, Jager, Ankum, Van Kessel
Additief: toelichting Bijzondere Leerstoel.

Nagedachten
In 1967 door Van den Brink (en Karsten?; die had toch zijn protégé Ockeloen uit Rotterdam meegebracht?) uit kantoor Leeuwarden geplukt om de al jaren openstaande vacature Jongman op te vullen als Hoofd Economisch Bureau. Hij bleek namelijk de enige gepromoveerde econoom in de hele Amro-organisatie.

Advokaat bewoog soms wat schichtige, verbaasd over wat hij nu weer had bereikt, bedacht om op zijn verantwoordelijkheid te worden aangesproken. Gaandeweg uitte Van den Brink zich enthousiaster over Advokaat. Bijvoorbeeld dat tijdens de eerste oliecrisis een heuse politicoloog in de E.B.-stal zat. (Paul Ferdinandusse). En in discussies over de kwalitatieve kredietrestricties refereerde Van den Brink vaak naar de dissertatie van Advokaat over selectief kredietbeleid. Hoewel hij zelf droomde van een hoogleraarschap, liet hij 2 medewerkers/potentiële opvolgers naar het professoraat vertrekken; Nieuwenburg naar Utrecht en Rijnvos naar Rotterdam.

Geen Amro-typische arrogantie. Hij carpoolde met zijn buurman, de hooggeleerde dr. W. Duisenberg, bij voorkeur in zijn Volkswagen kever, want dat was goedkoop en gaf gemak van en in de parkeergarage onder het Amropand aan het Rembrandtplein.

Advokaat was de eerste die de door Kymmell bedachte leerstoel ‘vanwege het Nibe’ bekleedde. Zijn opvolger werd Van Wensveen van MeesPierson. Daarna Van den Brink (Dolf) van ABN.AMRO, en vanaf 2014 Rob Schotsman van NIBE.SVV/NCOI zelve.
In het interview bekende Advokaat dat hij de leerstoel vooral had geambieerd om zich te revancheren voor zijn moeilijke periode in de kredietcrash van begin jaren ’80. Maar hij doceerde met verve. Jan Wim Derks die vanuit het NIBE ls toehoorder was afgevaardigd om een collegedictaat te kunnen maken vertelde onlangs dat de colleges fantastisch waren: ‘eindelijk begreep ik wat ik in Tilburg bij Bosman had moeken opsteken’.

Foto: Advokaat draagt leerstoel over aan Van Wensveen
Curatorium Nibe-leerstoel

JS, 26 juni 2019

Advokaat gehele interview
Recensie door Karsten