De Vries, juni 1994

‘Die man hoeft niet naar buiten te kijken’

Functie: Bedrijfshistoricus
Hobby: Bedrijfshistorie
Compaan: Ron H. Roelen
Locatie: bezoekerscentrum DNB aan de Achtergracht in Amsterdam
Kruisnamen: Fase, De Jong, Brugmans, Bosman, Duisenberg, Zijlstra, Trip, Euwe, Ritter, Presser, Rost van Tonningen, Vissering, Winsemius, Euwe.

Nagedachten
Aan de pagina-opmaak te zien was Ron ook de feitelijke penvoerder.
Het was een feest! Deze gerespecteerde en ook wel gevreesde Draufganger vertelde de ene anekdote na de andere.
Hij was zeer Nibe-gezind. Bijvoorbeeld leidde hij de redactieraad voor het grote geschiedenis-onderzoek van Kymmell (en Geljon): De geschiedenis van de Algemene Banken 1860-1914. En in geval van dispuut over de kwaliteit van een bij Nibe-uitgeverij te verschijnen titel zei hij: ja, maar het is voor het Nibe en dan mag je best iets door de vingers zien.
JS, 12.11.2015

Nagedachte van Ron Roelen
Onder de kop ‘Na de implosie komt het wensdenken’ stond in april 2012 in de NRC een recensie van een economisch-geschiedkundig werk van Joh. de Vries, getiteld ‘Ontstaan & groei van de economische systemen. Van het neoliticum tot de eindtijd’. In 1994 interviewde Jan Schipper (met mij als ‘geluidstechnicus’) deze hoogleraar economische geschiedenis, toen bezig met de geschiedschrijving van de Nederlandsche Bank. Een wijze heer op leeftijd, die een niet-automatische typmachine op zijn buro had staan, bovenop een laag van wel 5 cm schuimrubber. Kennelijk ramde hij nogal hard op de toetsen en hadden de benedenburen geklaagd. Het was een erg leuk gesprek, waarin De Vries vertelde dat hij, toen hij zijn intrek nam in het hoofdgebouw van DNB aan het Frederiksplein, een petieterig kamertje kreeg toegewezen zonder ramen. Toen De Vries zich daarover via via voorzichtig beklaagde, zou zijn opdrachtgever hebben gezegd: ‘Die man hoeft niet uit het raam te kijken’. En dat werd de titel van het interview in Bank- en Effectenbedrijf.
Ron Roelen
8 april 2017

De Vries geheel