Van den Brink (Dolf), maart 2000

d’Avant les lettres

Functie: Lid RvB ABN AMRO
Compaan: Clemens Spoorenberg (drs. C.M.A.)
Locatie: Mahlerlaan Zuidas
Gezelschap: ?
Kruisnamen: Groenink, Kalff, Kessler,

Nagedachten
Het gesprek vond plaats in de fase dat Kalff en Groenink in de estafette-wisselstrook liepen. We gingen uit van een tussendoortje met deze laatste voorzitter van NIBE. Daarvóór had hij al van alles voor Nibe-Opleidingen betekend, Stuurgroep AOB bijvoorbeeld, en testgroep kredietentraject. Hij legde  een hoop modieus maatschappelijk inzicht  op tafel, op het gebied van HRM; sabbaticals, work-lifebalances, PPP.
Maar de inkt was nog niet droog of Groenink verklaarde slechts de P van profit heilig.
Dolf vertrok daarna vrij snel bij De bank. Directeur Generaal Kleyn deed een jaar later bij ABN AMRO inderdaad het licht van de Handelmaatschappij uit.
Moedig dat hij instemde met publicatie terwijl hij intussen wist dat zijn denkbeelden Groenink totaal niet aanspraken.DolF van den Brink
Dolf kreeg als troost de Nibe-leerstoel aan de UvA. Zijn oratie ging over cultuur’debatten’ tussen investment banking en commercial banking.

Dolf was voorzitter van Nibe geworden omdat zijn voorganger Van Ommeren bij Rabo en ING geen gerede kandidaat had gevonden; ‘Ik heb daarom maar mijn opvolger bij ABN.AMRO gevraagd mij ook hier bij Nibe op te volgen’. Hoewel Dolf uit goed hout was gesneden, liet hij toch ook altijd blijken er eigenlijk geen tijd voor te hebben. Mogelijk dat hij net als Tommy de Swaan gelijktijdig kon lezen en praten, want hij bladerde tijdens de bestuursvergaderingen continu in zijn agenda. En toen directeur Van Kessel de idee lanceerde van de Vereniging Nibe een BV te maken omarmde Dolf dat met graagte.

dolf-lintje

Zijn commissariaat bij Van der Moolen, hij volgde Bergsma als voorzitter op, eindigde met zijn handdoek in de ring vol Wall Street look-alikes.
Dolf is eind december 2014 overleden.

JS, 05.01.2016

Van den Brink (Dolf)